Szűr Reál

Címkék: groteszk szürrealista

2009.04.16. 13:31

 

Kinyílt a kép. Formáit elvesztve, színeit eldobva lassan lefolyt a falon. A padlón kupacba gyűlt, mint tengeri moszat. Egy darabig csak lüktetett, mint élve boncolt béka szíve, majd nagy sóhajjal feltápászkodott. Kabátját, fázósan húzta össze maga előtt, mint kitaszított exhibicionista. Ferdén felnézett a párás reggeli napfénybe. Elcsodálkozott. Ez itt az élet?
-         Már nem az vagyok, aki voltam. – mordult meg benne valami.
A villamos sárgán csengetett, húzva maga után az elmúlt századot.
-         Mire való ez? - kérdezte ingerülten a vízfejű.
Hitte, hogy fejformája a legszebb. Ennél vonzóbb, érdekesebb, már csak az aktuálpolitika lehet. Szokott modorában a kávé után nyúlt. Kis adag fehér por, „no sugar”. Megkeverte a dolgokat, majd mértéket vett a nyakáról. Nem, nem a kötél miatt, megint nőtt benne egy számot a daganat. Mire lesz még idő? Hátratekintett és felszisszent, mert üres kézzel loholt utána a múlt. Mindig, mindenre odafigyelt, így képes volt mértani pontossággal elcseszni az életét.
Pillangók szállnak a vízre, de a Lágymányosi-hídnál nem lehetnek tiszavirágok! A szabály az szabály! Az életet csak zéró toleranciával lakható.
-         Mondd, mit keresel még itt? Te már rég kipusztultál! Mi az, ami még mindig mozog benned? A festék?
-         Nem. Ez a perpetuum stabilé.
-         Zárványok lesznek az agyadban. Ereszd ki a gőzt!
-         Nem az vagyok aki, vagy még is kékítőt old az ég vizében?
-         Ne beszélj mellé!
-         Akkor mondd! Hogy lehet kirekeszteni környezetünkből a nemszeretem dolgokat?
-         Ne láss, csak nézz!
-         Tessék?
-         Nézd!
-         Mit?
-         Ez itt a város.
-         Ez? Itt? Nem, nem az. Ez csupán funkcionális épületek halmaza. Hogy lehetne ez a város? Tévedésben vagy, vagy vagyok?
(Az analitikus megjegyzése: Jól jönne ide az egyes szám másfeledik személy.)
-         Nem a méret a lényeg. - súgod
-         Ne hazudj! Tanulj meg inkább olvasni a jelekben. Az orr formájában, a láb méretében, az újak görbületében. Az ingerküszöbben, ami oly alacsony, mint hontalanban a befektetési ösztön.
-         Hagyd már. Ne bolondozz! Estére vendégek jönnek.
-         Aha.
A moszat tovább vonaglott a padlón. Átvetette magát egy repedésen. Sikamlós nyálka maradt a nyomában, de nem volt képes felmarni a lakkot, sem megtermékenyíteni a deszkákat. Aztán a küszöb, az a drága küszöb útját állta - egyelőre. Az ajtón túl sütött a nap, és az élet, mit sem sejtve hullámzott tovább.
 
szerintünk: (4/5)
értékelés: : (4,5/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://birodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr301068685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása