Tabu

Címkék: tabu

2008.08.25. 10:06

 

 
Ezeregyszázhetvenben Essexben egy jámbor szerzetes Sex lexikont szerkesztett, a hatodik parancsolat (six) értelmezésére. A részletes leírásokat, mesterien szabott iniciálékkal díszítette a mester. A kódex oly tökéletes és élethű mű lett, hogy az apáton kívül, csak hetvenöt éven felüli barátok tanulmányozhatták, szigorú felügyelet mellett. A felvigyázók kettesével óvták az olvasót, nehogy az kárt tegyen magában, vagy a műben. Ők maguk – míg hetvenöt évesek nem lettek - tíz lépésnél nem mehettek közelebb a könyvhöz. A szigor ellenére, jöttek az aggok a világ minden tájáról. De olvasási engedélyt csak akkor kaphatott a vénülő jelölt, ha legalább három püspöktől hozott ajánlólevelet, és a kárhozat tüzét vállaló esküt tett, hogy soha senkinek nem beszél a látottakról. Ennek ellenére az Essex-i könyvtár híre egyre jobban terjedt a keresztény Európában.
Angolföldön sok minden megváltozott VIII. Henrik uralkodása alatt, ki túl mohón fogyasztva el feleségeit, összetűzésbe keveredett Rómával. A Pápa kiátkozott, Henrik visszaátkozott, és pillanatok alatt megalakult az anglikán egyház. Nem sokkal rá a múló idő hátán megérkeztek a puritánok. Ők nagy barátai az egyszerűségnek, és megveszekedett ellenei minden cifraságnak. Ezért sok korábbi cicomás egyházi művet juttattak parázsra, de e kemény jellemek, még sem tették máglyára, a titokban S-lex néven emlegetett kódexet. Telt múlt az idő, még egy kicsit telt, hogy gyarapodjon a szótagszám. Már-már elkallódott a könyv az idők labirintusában, mikor egy fúvós, Bach nagy barátja – sajnos neve feledésbe merült – átcsempészte tubája tokjában e gótikus műremeket Spanyolországba. Hogy innen mikor, s miként került Kubába, arról nem szól a fáma. Hogy ki tudott latinul a Karibi világban? Talány, talán egy kiugrott néger szerzetes. Az viszont tény, hogy a titkos képek, megéledtek a woodoo varázslásban. Sajnos e mágia mesterei nem mindent értelmeztek jól, de nagyon kreatívan pótolták latin műveltségük hiányosságait. A sok forgatástól a mű kézen-közön elenyészett, de nyomot hagyott az egész Latin-amerikai kultúrán. Példa erre, hogy a mai napig gót-gatyának hívják az általunk - nincs umlaut a gépemen L - jáger-alsónak ismert téli ruhadarabot. De a fő bizonyíték az, hogy a tuba-tokja kiejthetetlen tabu minden karibi golf klubban.
         
A szerződés utolsó pontja:
Az Olvasó, azzal, hogy e sorokat elolvassa vállalja, hogy amit olvasott elfogadja, úgy ahogy van, és később nem kötözködik.

 

szerintünk: (3/5)
értékelés: : (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://birodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr1631513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása